CSRD – Ska vi pausa eller fortsätta? Här är svaret
EU diskuterar just nu förändringar i hållbarhetsregleringarna, bland annat CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) och EU-taxonomin. Syftet med det så-kallade omnibus-förslaget är att minska byråkratin och göra rapporteringen enklare, men osäkerheten kring vad detta innebär kan göra det svårt för företag att veta hur de ska agera.

Samtidigt är det bra att komma ihåg att CSRD redan är en del av svensk lag sedan 2024 och gäller tills vidare. Många företag är i gång med förberedelser och ska rapportera för första gången för 2025. Nu undrar en del om de ska fortsätta med arbetet eller vänta och se. Vår rekommendation är att fortsätta förberedelserna, eftersom en ändring av vilka företag som omfattas av CSRD skulle vara en lång och komplicerad process.
Tre långa vägar till en ändring av vilka som omfattas:
Vilka som omfattas av CSRD regleras genom årsredovisningslagen i Sverige och motsvarande lagstiftning i andra EU-länder. För att detta ska ändras måste kommissionen först föreslå en förändring av CSRD, som därefter måste godkännas av både EU-parlamentet och ministerrådet. Om ett ändringsförslag når denna nivå krävs ytterligare förhandlingar, inklusive en trilog mellan EU-institutionerna. Efter det ska lagändringen implementeras i Sverige genom en omfattande process med utredning (DS eller SOU), remissrunda, lagrådsremiss, proposition, utskottsbehandling och slutligen riksdagsomröstning.
En snabbare väg skulle vara att ändra ESRS (European Sustainability Reporting Standards), vilket kan ske genom delegerade akter. Men det är osäkert hur det skulle gå att i svensk lag fastslå att företag av viss storlek ska upprätta en hållbarhetsrapport enligt ESRS, om ESRS samtidigt skulle ha andra kriterier för vilka företag som omfattas. Det vore också svårt att ha en delegerad akt på EU-nivå som går emot det överordnade direktivet.
Ett tredje, men ännu mer långsökt alternativ, är att göra om CSRD till en förordning i stället för ett direktiv. Detta skulle innebära att reglerna implementeras automatiskt i alla medlemsländer utan nationell lagstiftningsprocess. Men detta skulle göra EU-processen ännu mer komplicerad och långdragen.
Jag arbetade själv på Regeringskansliet mellan 2017 och 2019 och var involverad i flera lagstiftningsprocesser, inklusive en omfattande revidering av flera EU-direktiv och förordningar i det så kallade Mobilitetspaketet. Min erfarenhet är att sådana förändringar tar tid och kräver omfattande förhandlingar.
Här är tre råd för hur företag kan navigera i osäkerheten:
1. Börja med väsentlighetsanalys
Oavsett vilka ändringar EU gör är det alltid smart att göra en väsentlighetsanalys. Den hjälper företag att hitta sina viktigaste hållbarhetsfrågor och arbeta strategiskt. Genom att förstå vad som verkligen spelar roll kan ni undvika onödigt arbete och fokusera på insatser som skapar värde.
2. Bygg en grund för hållbarhetsrapportering
Även om ert företag inte omfattas av CSRD kan det vara en fördel att ha en enkel hållbarhetsrapportering på plats. Mindre företag som är underleverantörer till större aktörer kan räkna med ökade krav på transparens. Vi rekommenderar att börja använda den nya VSME-standarden från EFRAG, som gör rapporteringen enklare och stärker företagets konkurrenskraft.
3. Samarbeta med intressenter
Hållbarhet är inget man gör ensam. Genom att prata med kunder, leverantörer och andra partners får ni bättre koll på marknadens krav och kan anpassa er i tid. Företag som samarbetar i hållbarhetsfrågor stärker sina affärsrelationer och skapar konkurrensfördelar.
Balans mellan förenkling och långsiktiga spelregler
Vi har arbetat med de nya kraven och ser att det finns utrymme för förenkling. Det är positivt om företag kan lägga mer resurser på att skapa verklig förändring istället för att fastna i administration. Samtidigt är det en utmaning när politiska beslut är oförutsägbara och företag saknar långsiktiga spelregler. Att bygga en stabil hållbarhetsstrategi och en enkel rapporteringsstruktur är därför en smart investering, oavsett hur lagstiftningen förändras.
Vi håller koll på utvecklingen och hjälper företag att anpassa sig. Vill du veta mer om hur din verksamhet kan dra nytta av hållbarhetsarbetet? Kontakta oss på Vainio AB.
/Antti Vainio, antti@vainioab.com